U bent hier:

Bijtellingvriendelijk rijden

Sinds 2001 bestaat in Nederland de youngtimerregeling. Deze is door het ministerie van financiën in het leven geroepen waarbij u bijtelling betaald over de dagwaarde in plaats van de nieuwprijs.

Met een Youngtimer geniet u dus een fiscaal voordeel: zodra een auto 15 jaar of ouder is, betaalt u niet de zakelijke bijtelling van 25% over de oorspronkelijke cataloguswaarde, maar 35% over de dagwaarde en daarmee bent u aanzienlijk voordeliger uit.

Bepalend voor de 15 jaarsgrens is de datum van eerste inschrijving zoals die op het oorspronkelijke kentekenbewijs staat vermeld. Het maakt daarbij niet uit in welk land die eerste inschrijving heeft plaatsgehad. In het geval van een auto uit het buitenland, neemt het RDW die datum van het buitenlandse kentekenbewijs over op het nieuwe Nederlandse kentekenbewijs. Op de site van de belastingdienst wordt nog eens uit de doeken hoe de regeling in zijn werk gaat.

Bijtellingvriendelijk rijden, bepalen dagwaarde

De fiscus spreekt officieel over de waarde in het economisch verkeer (WEV) en in gewoon Nederlands is dat dan de dagwaarde. Deze waarde moet u bij de fiscus kunnen aantonen. In het jaar van aanschaf kunt u daar de aankoopfactuur voor gebruiken. Tevens is een taxatierapport ook geldig. De aanschafwaarde hoeft dus niet de dagwaarde te zijn, deze kan nl. lager uitvallen.

Maar bij zakelijk gebruik schrijft u natuurlijk af op de auto en wordt de boekwaarde ieder jaar minder. Ook de dagwaarde verandert, maar let op: de ontwikkeling van de boekwaarde hoeft niet synchroon te lopen met de dagwaarde.

Bijtellingvriendelijk rijden, een rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: een BMW 530 D 2001 kostte destijds FL 130.000, of in eurotermen ruim €59.000,- Normaalgesproken zou u 52% inkomstenbelasting betalen over 25% van de oorspronkelijke cataloguswaarde van € 59.000 een bijtelling voor het privé-gebruik van uw zakenauto van €7670 per jaar.

Omdat deze Youngtimer BMW 15 jaar of ouder is, betaalt u in werkelijkheid maar 52% inkomstenbelasting over 35% van de huidige aanschafwaarde van € 10.950 oftewel een bijtelling van € 1992 per jaar. Dat scheelt u dus € 5687 netto per jaar! In het eerste jaar.

In het daarop volgende jaar is de bijtelling nog maar € 1386 per jaar, en in het 3e jaar bedraagt de bijtelling slechts € 779, per jaar!, dat betekent nog geen € 65,- per maand.

Passie voor unieke auto’s

AUTOSCOUT 24

5 STERKE PUNTEN

  • Zakelijk voordeel
  • Voor en door liefhebbers
  • Bewezen kwaliteit
  • Veiligheid
  • Topservice

BLIJF OP DE HOOGTE

AUTOSCOUT 24

BLIJF OP DE HOOGTE

NEEM CONTACT MET ONS OP

Koster en Hogeslag Youngtimers
Sisalstraat 58
8281 JK Genemuiden
038 - 260 01 21
info@khyoungtimers.nl

Openingstijden

  • Maandag t/m Zaterdagop afspraak
  • Zondaggesloten

© Copyright Koster en Hogeslag /Op al onze producten en diensten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.